Do chwytania gorących przedmiotów w kuchni zamiast tradycyjnej rękawicy
możemy sobie sprawić łapkę kuchenną.
Wygląda efektownie i jest wygodna w użyciu.

Łapka kuchenna

Łapka zrobiona podczas tego kursu jest dość duża (aby pasowała też na męską dłoń😉 ). Kształt łapki najlepiej sobie odrysować od dłoni na kartce papieru. Możemy tutaj pobudzić naszą wyobraźnię i wykoroić serduszko, myszkę i co tam nam się wymyśli🙂

MATERIAŁY

Do uszycia łapki użyłam:

– 2 rodzajów tkanin:  zielonej i ecru

– owaty 2 cm

– taśmy haftowanej 4 cm .

 

PRZYGOTOWANIE 

Przygotowujemy wykroje tak jak na zdjęciu.
2X oznacza, że tą część wycinamy podwójnie poprzez złożenie materiału wzdłuż lini prostej (tak aby było a’la serduszko😉

Wykroje

No to zaczynamy:

1. Pikujemy jedno zielone „serduszko” i owatę.  W tym celu narysowałam ołówkiem linie pikowania, wspomagając się sprytną ekierką. Szyłam ściegiem o długości 3.
Po pikowaniu tę część można wyprać/przepłukać, aby usunąć ślad po ołówku.

Pikowanie

2. Drugie serduszko przypinamy szpilkami do pikowanej części. Brzeg obrzucamy ściegiem prostym
(a’la fastryga, użyłam ściegu o długości 3), aby nam się te części nie przesuwały podczas dalszego szycia.

Fastryga brzegu

3. „Serduszka” z tkaniny w kolorze ecru składamy na pół, w środek wkładamy owatę. Przeszywamy brzeg fastrygą.

Mniejsze części

4. Przypinamy i przyszywamy tasiemkę.

5. Szyjemy zawieszkę: tkaninę przeszywamy wzdłuż dłuższego boku, wywijamy razem z owatą.

Zawieszka

6. Pozostaje nam połączenie wszystkich elementów. Gdy przypniemy tasiemkę, przyszywamy ją blisko brzegu tasiemki.

Połączenie wszystkich elementów

7. Przyszywamy zawieszkę.

Przyszycie zawieszki

Oto rezultat:😀

Gotowa łapka kuchenna